Kulturtorsdag - Varje torsdag på C!

Visas: 
19 apr 2018

KULTURTORSDAG är en gemensam satsning av Visualiseringscenter C, Arbetets museum och Norrköpings Stadsmuseum. Alla tre verksamheter håller öppet till kl 20 varje torsdag och erbjuder ett brett utbud av programpunkter.

Fri entré gäller till alla utställningar.

Programmet uppdateras löpande.


TORSDAGSProgram 2018

11/1:

Premiär för Kulturtorsdag!
Introduktion av utställningen Att visa det man inte kan se 2.0 och Vertumnus - centrets senaste installation

18/1:

Premiär för två nya dataset  
Två nya dataset finns tillgängliga i visualiseringsbordet Inside Explorer 
Dataset: Meteoriter

Den första meteoriten hittades i den Marockanska öknen och har visat sig vara en bit av Mars yta, vilken slogs bort i ett asteroidnedslag. Den andra meteoriten slog ner på jorden för 466 miljoner år sedan. Den landade i vattnet och bevarades där som ett fossil. Tack vare meteoritens kromit –  flagor av mineral som motstår alla kemiska förändringar – har meteoritens struktur bevarats i den omgivande kalkstenen. 
Plats: Utställningen Att visa det man inte kan se 2.0, våning 3

25/1: 

Premiär för två nya dataset  
Två nya dataset finns tillgängliga i visualiseringsbordet Inside Explorer 
Dataset: Makohaj och Stingrocka
Plats: Utställningen Att visa det man inte kan se 2.0, våning 3

Den kortfenade makohajen, eller makrillhajen som den också kallas kan bli drygt fyra meter lång. Makohajen är en av de snabbaste hajarterna, med en topphastighet på upp till 72 km per timme och den är känd för att göra spektakulära hopp på upp till sex meter över vattenytan.

Den sydliga stingrockan lever i västra Atlantens tropiska och subtropiska vatten. Rockan går att hitta från New Jersey i norr till södra Brasilien. Ofta hittar man stingrockan på ett korallrev eller över en bädd av sjögräs, ätandes mollusker, räkor, krabbor och andra ryggradslösa djur som lever på havets botten. 

1/2:

Creative Thursdays
Plats: Restaurangen
Ett team bestående av kreativa själar på Visualiseringscenter håller på att skapa centrets första egenproducerade interaktiva spel för dom. Christian Södergren, Måns Larsson och Mariadele Arcuri Rossoni är talare för kvällen och kommer att prata om design, skisser och den kreativa processen bakom skapandet. Ni får en sällsynt smygtitt på spelets utveckling, grafik, 3D-miljöer och 3D-modeller! 

8/2:

Premiär för två nya dataset  
Två nya dataset finns tillgängliga i visualiseringsbordet Inside Explorer  
Dataset: Husfluga och Ökenmyra
Plats: Utställningen Att visa det man inte kan se 2.0, våning 3

Ökenmyran är anpassad för att leva i torra miljöer. Denna art lever i södra Europa och bygger sina bon i marken. Ökenmyran har ett förbluffande bra minne och kan på så vis komma ihåg var de har varit tidigare.

Husflugan är en av de arter som är mest spridda över världen. Flugan lever på ett relativt litet område, men kan förflytta sig flera kilometer för att hitta ett nytt hem. Flugan äter det mesta och är därför farliga smittbärare.

15/2: 

Creative Thursdays
Plats: Restaurangen
Tema:  "Live Speed Runs av NES-klassiker"
Sugen på retrospel? Kom och se Robin Flemgård spela igenom NES-klassikern Super Mario Bros och arkadklassikern Donkey Kong, spelet där vi för första gången fick stifta bekantskap med karaktären Mario. Robin kommer att göra en "Speed Run", vilket betyder att han försöker klara spelet så fort som möjligt. Världsrekordet ligger på 4'56''. Robin börjar spela kl 17:30 i caféet. Blir det världsrekord? Det finns också möjlighet att testa dessa och andra retrospel själv. Mat och dryck finns till försäljning.

1/3:

Creative Thursdays
Tema: Know your classics - Mario Kart turnering
Vi bekämpar Februari-mörkret med mer adrenalin och spelglädje! Denna gång står ni i centrum för denna extraordinära Creative Thursday -  Tävla i Gamecube-klassikern ”Mario Kart Double Dash” i spelhörnan här på Visualiseringscenter C. Mer om spelreglerna presenteras på plats. Kom i tid för att hinna med att anmäla er till turneringen. Notera att Gamecube inte ingår vanligtvis i spelhörnan, så det blir en exceptionell vistelse. För er som föredrar andra varianter av Mario Kart kommer det att finnas Mario Kart 64 och första Mario Kart till SNES på plats att värma upp med. Turneringen börjar kl 17.30. Be there or be square!

8/3:

TEDxSalon
Plats: Restaurangen
Talare: Priscilla Navarra
Tema: "Taking our ECO apple one step closer to environmentally"
Fri entré

Priscilla Navarra is a PhD candidate at Linköping University in the Logistics and Quality Management department. Her research concerns the use of Process Management as a tool for the freight transport sector to deal and fulfil the demands that come with environmental sustainability. Priscilla studied her master program at LiU and her bachelor in Costa Rica, her home country. She is currently working in the writing of her dissertation. Presenting my research at the TEDx Norrköping, she says, is a great opportunity and I am looking forward to discuss the challenges, benefits and effects of today’s transportations in the environmental sustainability.

22/3: 

Creative Thursdays
Plats: Spelhörnan
Tid: kl 17-20 
Tema: Game Night - Tricky Towers

Vi fortsätter med speltema på Creative Thursdays! Denna gång fokuserar vi på PC-spelet Tricky Towers. Vågar du utmana en mästare? Klart du gör! Retrospelshörnan är öppen i övrigt så det är bara att komma förbi och lira. Be there or be square!

5/4: 

Creative Thursdays
Plats: Spelhörnan
Tid: kl 17-20 
Tema: Game Night - Super Smash Bros 64 | Föredrag med Oscar Spaak

Oscar Spaak, grundare av företaget Stylaero, berättar om arbetet med nästa generations människa-dator-interaktion. Stylaero är världsledande inom reglerteknik och sensorfusion och har utvecklat ett verktyg som man till exempel kan genomföra digitalt obduktioner med. Men det går lika bra att använda det för konstnärligt skapande eller för att spela spel. Missa inte detta spännande föredrag och chansen att känna på Stylaero-verktyget!

Vi fortsätter med speltema på Creative Thursdays! Denna gång fokuserar vi på megaklassikern Super Smash Bros 64. Kom och spela några friendly matches eller ställ upp i en regelrätt turnering. Retrospelshörnan är öppen i övrigt så det är bara att komma förbi och lira. Be there or be square! Restaurangen har fullständiga rättigheter och serverar After Work-meny.

12/4:

TEDxSalon
Plats: Restaurangen
Läs mer

19/4:

Creative Thursdays
Plats: Spelhörnan
Tid: kl 17-20 
Tema: Game Night - Tangel Math & Goldeneye 007

Vi fortsätter med speltema på Creative Thursdays! Goldeneye 007 64 & Tangel Math!

Aseel Berglund är talare för kvällen och till vardags forskare och lärare på Linköpings universitet med gamifikaiton och motivation som specialitet. Tillsammans med Erik Berglund som också är forskar och lärare vid Linköpings universitet har hon utvecklat spelet Tangel Math och hon kommer att tala om speldesign i lärospel. 

Tangel Math är ett mattememory där den som slutar räkna förlorar. Spelet bygger på Svenske astronauten Christer Fuglesangs bandbok Det Svarta Hålet och tar sitt ursprung i kvantmekanisk sammanflätning.

Efter föredraget blir det Game Night för den som vill stanna kvar en stund längre. Denna gång blir det kamp i klassiska Goldeneye 007 på Nintendo 64! Kom och spela några friendly matches eller ställ upp i en regelrätt turnering. 

Retrospelshörnan är öppen i övrigt så det är bara att komma förbi och lira. Be there or be square! Restaurangen har fullständiga rättigheter och serverar After Work-meny.