Skolprogram

WORKSHOPS

OBS, max två grupper i taget.

TAKTIL ROBOTPROGRAMMERING MED CUBETTO, ÅK F-3

Cubetto är den vänliga träroboten som på ett mycket lekfullt och tydligt vis lär de yngre barnen om programmeringens grunder. Med hjälp av färdigprogrammerade brickor och en kontrollpanel kan barnen styra Cubetto. På så sätt lär sig barnen genom lek många av de begrepp som finns inom programmering; såsom algoritmer, sekvenser och problemlösning. Ta gärna del av vår lärarhandledning innan ert besök.

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i mellan 75-90 min 
- Max 15 st elever från förskola, och max 25 st från åk 1-3.
- Tillval – Domföreställning: 65 SEK ink moms per elev

Pris: 1 500 SEK ink moms
Fil: Lärarhandledning Cubetto (PDF)

JAKTEN PÅ VÄRME, ÅK 4-6

Att känna skillnad på varmt och kallt är något som är viktigt för oss människor. Värme är en av de saker runt omkring oss som inte alltid kan ses med blotta ögat. Under besöket får ni använda en speciell typ av kamera för att leta efter värme. Den mäter inte temperatur utan känner istället av hur mycket infraröd stålning som kommer ut från olika ytor. Den informationen kan sedan omvandlas och användas för att visualisera temperatur. För att få en djupare förståelse för det osynliga omkring oss tittar vi också på några av de installationer som finns i våra utställningar. .

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i 60 min 
- Max 25 personer per workshop
- Tillval – Domföreställning: 65 SEK ink moms per elev
- Tillval - Guidning i utställningarna: 750 SEK ink moms per skolklass 

Pris: 1 500 SEK ink moms

PROGRAMMERA MED MICRO:BIT, ÅK 4-6

Lös roliga utmaningar med hjälp av programmering. Få ett hjärta att blinka, simulera en explosion med hjälp av matematik eller skapa ett enklare spel. Eleverna får lära sig grunderna i att programmera med mikrodatorn Micro:bit. Vi använder oss utav blockprogrammering när vi programmerar. Workshopen kräver inga förkunskaper, men kan anpassas för att passa olika kunskapsnivåer så berätta gärna vilken kunskapsnivå dina elever är på. 

Kombinera gärna workshopen med att besöka någon av våra domföreställningar!

- Workshopen pågår i ca 60 min 
- Max 25 personer per workshop
Tillval - Domföreställning: 65 SEK ink moms per elev

Pris: 1 500 SEK ink moms
 

Globala målen, åk 5-9

Välkommen till Visualiseringscenter C och temat Globala målen. Under ett besök hos oss bjuder vi in till att lära sig mer om hur vi kan arbeta för att skapa en hållbar värld för alla att leva i.

Besöket hos Visualiseringscenter C öppnar upp för diskussion kring hållbarhet och kan användas både som introduktion, fördjupning eller avslut på ett arbete om de Globala målen och hållbar utveckling. I Domen tittar vi på klimatfilmen En varmare värld (producerad av Visualiseringscenter i samarbete med SMHI), varpå vi sätter våra egna åsikter och ställningstaganden på prov genom en fyra-hörns-övning. Sist men inte minst utforskar vi utställningarna tillsammans och landar i frågor om klimat, konsumtion, samhälle och forskning. I en interaktiv och spännande miljö bidrar vi till en större förståelse av ganska komplicerade och i många fall känsliga frågor. Vi knyter an till elevens egen vardag men öppnar också upp för en inblick i hur värden ser ut i stort; kontraster som är viktiga för en helhetsbild av allt hållbarhetsarbete.

Lärarhandledning och elevuppgifter finns att tillgå för bokade grupper.

Upplägget riktar sig främst till elever i årskurs 5-9. Önskar ni behandla temat med äldre målgrupper – kontakta oss gärna via bokningen.

Pris: 2 500 SEK ink moms
Fil: Lärarhandledning Globala målen (PDF)


TEMAVISNINGAR

UPPTÄCK VISUALISERINGSCENTER

Utforska Visualiseringscenter tillsammans med en av våra guider. Vårt synsinne har alltid haft en stor betydelse för vårt sätt att förstå och organisera världen omkring oss. I takt med möjligheterna att producera digitala bilder har intresset för både tekniken bakom och förståelse för bilderna ökat. Med hjälp av visualisering kan vi idag synliggöra det annars osynliga. Visualiseringen är idag ett verktyg för forskning och lärande, men är också en del av vår vardag.

I vår visning får ni titta närmare på en del av de installationer som finns i våra utställningar. Utställningens innehåll och kunskapsnivå anpassas till gruppens intresse.

Visningen tar ca 45 minuter. Kombinera gärna visningen med att besöka någon av våra domfilmer!

Tillval - Domföreställning: 65 SEK ink moms per elev

Pris: 750 SEK ink moms per skolklass 

KOSMOS 3D

Domföreställningen Kosmos 3D är en helt unik och interaktiv föreställning som låter er upptäcka universum utifrån era förutsättningar och frågeställningar. Med hjälp av en kunnig presentatör tas ni med på en tur i universum, där allt från våra livsvillkor på jorden till universums utveckling kan belysas. I domföreställningen Kosmos 3D är publikkontakten viktig. Interaktiviteten i föreställningen gör att ni kan påverka visningens innehåll och berättelse. Möjligheten finns att tillsammans med centrets pedagoger utarbeta en egen tematik som passar just din verksamhet.

Skolprogrammet Kosmos 3D tar ca 45 minuter och innehåller:
- En interaktiv domföreställning.
Pris: Grundpris för varje föreställning är 500 SEK ink moms, därefter 65 SEK ink moms per elev

KOSMOS 3D JUNIOR (Förskolor)

Kosmos 3D Junior är en magisk rymdförställning för unga rymdintresserade, där ni som grupp har möjlighet att påverka vart rymdskeppet ska styras. En dramatiserad visning som vi kan anpassa efter barnens önskemål. När belysningen dämpas förvandlas Domen till ett rymdskepp där vi tillsammans åker iväg på en spännande resa i Kosmos. Har gruppen några favoritplatser i vårt solsystem som ni vill besöka?  

Skolprogrammet Kosmos 3D junior tar ca 35 minuter och innehåller:
- En interaktiv domföreställning.
Pris: Grundpris för varje föreställning är 500 SEK ink moms, därefter 65 SEK ink moms per elev