Isabelle Hachette, VD på Interspectral, och Anton Lilja, Verksamhetsledare på Visualiseringscenter C, visar upp hjärnan i 3D.

Banbrytande visualiseringsteknik tar plats i Norrköping

Den 15 november lanserade Visualiseringscenter C, tillsammans med Interspectral och European Synchrotron Radiation Facility, ESRF, den interaktiva 3D-installationen The Human Organ Atlas. Installationen finns nu för allmänheten att utforska och lära sig mer om mänskliga organ på en oerhört detaljerad nivå.

The Human Organ Atlas är en interaktiv 3D-installation med data framtagen av ESRF, tekniskt möjlig tack vare Interspectrals toppmoderna mjukvara för 3D-visualisering. Mjukvaran fokuserar på fyra viktiga organ: hjärna, lungor, njurar och mjälte. Varje avsnitt ger värdefull information om organets struktur, funktion och betydelse i människokroppen – något som kan revolutionera medicinsk forskning och väcka intresse för vetenskap.

Att ta del av så högupplösta data är möjligt genom ESRF:s HIP-CT (High-Performance Computed Tomography) och representerar ett stort framsteg inom bildteknik. Här förenas kraften hos synkrotron röntgenteknik med avancerad datortomografi – en banbrytande teknik som gör det möjligt för forskare att ta bilder i upplösningar som når mikroskala, där 1 mikrometer är lika med 1 miljondels millimeter. Det ger en kontinuerlig övergång från en traditionell röntgenbild till en mikroskopiskt högupplöst bild. Med denna teknologi belyser ESRF:s HIP-CT de dolda detaljerna i vår värld och omformar hur vi utforskar, lär oss och möjliggör nya vetenskapliga insikter.

Lanseringen ägde rum i Visualiseringscenter Cs domteater genom livestreamat event, med en gymnasieklass från Ebersteinska Gymnasiet på plats i publiken. Lisa Lindgren, VD, Isabelle Hachette, VD på Interspectral, Anton Lilja, pedagogisk verksamhetsledare på Visualiseringscenter C och Joseph Brunet, postdoktoral forskare inom biomedicin baserad hos ESRF, presenterade och lyfte tillsammans sina olika perspektiv på projektet, dess nytta och värdeskapande.

“Med den här unikiteten befäster vi inom Norrköpings Visualiseringscenter C, inte bara positionen som den ledande digitala miljön för vetenskapskommunikation, vi fortsätter med visualisering att överbrygga avståndet mellan forskning och allmänhet. Det är ett unikt och intressant redskap i strävan att utveckla nya metoder för visuellt lärande genom att kommunicera, utforska, förklara och uppleva saker tillsammans.” – Lisa Lindgren, VD på Norrköping Visualisering AB vid Visualiseringscenter C

Att använda vetenskaplig 3D-visualisering har visat sig vara mycket framgångsrikt inom utbildnings- och upplevelsemiljöer. Med grund i Exploranation som pedagogiskt koncept – Explore and Explain – kommer The Human Organ Atlas förstärka utbudet av visualiseringsteknik i absolut framkant och bidra till lärorika upptäckter för såväl forskare, elever, lärare som allmänhet. Genom installationen kommer besökaren själv kunna arbeta med samma data som forskarna använder och upptäcka delar av världen som vi med blotta ögat inte kan se.

För kontakt och möjlighet till intervjuer:

Amanda Lagerqvist, Marknads- & Kommunikationsansvarig
amanda.lagerqvist@visualiseringscenter.se
076-762 03 79

Continue reading

25 June 2024

Summer at the Visualization Center C

Land on Mars, walk with dinosaurs, see what hides inside...

Read more
Person i rymddräkt i farokost
10 June 2024

Marcus Wandt Visits Wisdome Norrköping

On May 30th, Visualization Center C takes Marcus Wandt back...

Read more
Next gen media NKPG 2024
6 May 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Read more