Wisdome visar föreställning med astronaut i rymdskepp

När jorden anropade rymden – In-flight call med astronauten Marcus Wandt

Den 29 januari hände något alldeles unikt: den svenska astronauten Marcus Wandt kopplade upp sig för ett videosamtal med oss på jorden. Redo på Tekniska Museet i Stockholm, fick barn och unga tack vare ESERO Sverige – ett samarbete mellan KTH och Sveriges fem Wisdome-arenor, på initiativ av ESA och Rymdstyrelsen – den exklusiva möjligheten att ställa sina rymdrelaterade frågor till Wandt, som direkt från den Internationella Rymdstationen ISS besvarade dem.

Som ledande part i Wisdomeprojektet, öppnade även Visualiseringscenter C i Norrköping upp dörrarna till domen, för en omslutande upplevelse under och efter Wandts In-flight call. Domteatern fylldes av en förväntansfull publik som tillsammans inväntade videosamtalet. Efteråt fick åskådarna ta på sig 3D-glasögonen och uppleva en hisnande resa genom det stora universum, där publiken själva fick vara med och välja färdvägarna i mjukvaran OpenSpace.

“Samtalet med Wandt blev en fantastisk brygga mellan det nyfikna klassrummet och den spännande rymden”, säger Anton Lilja, Verksamhetsledare på Visualiseringscenter C, om den efterlängtade livesändningen från ISS.

Se samtalet i efterhand: In-flight call med Marcus Wandt – Esero.

Bakgrund

Den 18 januari markerade ett historiskt ögonblick när rymdfarkosten Axiom Mission 3 sköts upp från Kennedy Space Center i Florida. Ombord fanns Marcus Wandt, den tredje svensken på väg mot Internationella rymdstationen (ISS). Under sina två veckor i rymden utför Marcus Wandt experiment inom stamceller och ergonomi.

Om Wisdome

Wisdome syftar till att skapa ökat intresse för teknik och naturvetenskap, framför allt bland Sveriges unga och har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center samt flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära och engagera. Wisdome hittar du på Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Malmö museer i Malmö, Universeum i Göteborg och på Tekniska museet i Stockholm.

För kontakt och möjlighet till intervjuer

Amanda Lagerqvist, Marknads- & kommunikationsansvarig
amanda.lagerqvist@visualiseringscenter.se

Continue reading

25 June 2024

Summer at the Visualization Center C

Land on Mars, walk with dinosaurs, see what hides inside...

Read more
Person i rymddräkt i farokost
10 June 2024

Marcus Wandt Visits Wisdome Norrköping

On May 30th, Visualization Center C takes Marcus Wandt back...

Read more
Next gen media NKPG 2024
6 May 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Read more