Jordgloben i rymden

OpenSpace

Forskningsverktyg som tar oss ut i rymden

Forskningsprojektet OpenSpace öppnar upp universum för allmänheten.

Genom projektet har mjukvaran OpenSpace skapats. Där samlas en mängd information om planetbanor, planeter, simuleringsdata, rymdväder, satellitbilder, data från robotar som landat på planeter och mycket annat. 

Informationen kommer från en mängd olika källor, och plattformen gör det möjligt att studera fenomen med vitt skilda skalor i tid och rum. Projektet leds från Visualiseringscenter C och Linköpings universitet, av professor Anders Ynnerman. Med sig har han ett internationellt team med forskare och utvecklare från University of Utah, New York University, American Museum of Natural History och NASA.

Till sin hjälp har teamet också ett antal LiU-studenter, blivande civilingenjörer i medieteknik, som gör sina examensarbeten hos någon av projektets samarbetspartners.

OpenSpace är i första hand ett forskningsverktyg, men har också kommit till stor användning för spektakulära publika visualiseringar av rymden, som domföreställningar och i VR-glasögon. Mjukvaran är fri att använda för alla som vill.

Kontakt

Vill du veta mer om OpenSpace?

Alexander Bock

Biträdande universitetslektor & huvudutvecklare

alexander.bock@liu.se