Ballonger vid entré till en utställning

Wisdome – The Exhibition

Visualiseringens hemligheter

Hur skapar vi den visuella magin i Wisdomes värld? Hur kan visualiseringar hjälpa oss att upptäcka universum, skapa digitala verkligheter eller resa in i den minsta nanovärlden?

I Wisdome – The Exhibition får du träffa producenterna bakom våra prisbelönta domföreställningar, och komma in bakom kulisserna bakom de spektakulära produktionerna. Utgångspunkten för allt är den världsledande visualiseringsforskning som bedrivs vid Linköpings universitet.

Utforska

I domföreställningen Chemistry of Life – En osynlig inre värld låter vi det allra minsta ta störst plats. Vi reser in i en värld av celler och molekyler, för små för att kunna se med blotta ögat, för att lära oss mer om något av det mest grundläggande – livets kemi.

I denna interaktiva installation kan du utforska de molekylära processer som är centrala för allt biologiskt liv. Hur hanterar kroppens celler en infektion och hur skapas livsviktig energi inne i cellerna varje sekund? Nu kan du upptäcka och se något av det allra minsta, men samtidigt allra viktigaste, tydligare än någonsin tidigare.

Domföreställningen och installationen har skapats av Visualiseringscenter C inom Wisdome-projektet, med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i samarbete med dr Drew Berry på Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, samt Nanographics. Innehållet är baserat på mätdata från forskningsstudier inom molekylärbiologi.

I domföreställningen Stort – En kosmisk resa genom tid och rum beger vi oss på en resa längre ut i universum än någon människa tidigare varit. Följ med oss på färden, som börjar i vårt eget solsystem och sträcker sig hela vägen till alltings början – Big Bang.

I denna interaktiva installation kan du utforska universum med hjälp av OpenSpace – samma mjukvara som  användes för att skapa Stort. Lär dig om de olika planeterna i vårt solsystem, följ med rymdsonden Voyager på dess ändlösa resa i universum, eller varför inte ta reda på mer om den största frågan av alla – finns det liv där ute?

Domföreställningen och installationen har skapats av Visualiseringscenter C inom Wisdome-projektet, med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. OpenSpace utvecklas av Linköpings universitet tillsammans med bland andra NASA och American Museum of Natural History, och bygger på en vetenskapligt korrekt modell av hela det kända universum  – allt vi hittills kunnat mäta eller se.

I domföreställningen Making Magic – A Visual Effects Story färdas vi in i den digitala världen och får veta mer om hur visuella effekter skapas inom film- och spelindustrin. Hur kan vi skapa en virtuell värld som är så lik vår egen att vi knappt ser skillnad på dem? Följ med och upplev magin – från ekvationer till explosioner.

I den tillhörande installationen kan du upptäcka hur eld, rök och vätska skapas digitalt. Vad är det som gör att det ser så verkligt ut? Vilka beräkningar används? Hur ser det ut bakom kulisserna och hur kan en dinosaurie komma till liv? Testa själv!

Domföreställningen och installationen har skapats av Visualiseringscenter C inom Wisdome-projektet, med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Lär dig mer om Wisdome-projektet, dess bakgrund och vad som gör det till en unik satsning i världsklass. Följ med bakom kulisserna och träffa några av dem som gör det hela möjligt. Här får du veta mer om de olika  produktionerna och hur de kan hjälpa oss att förstå världen omkring oss på ett helt nytt sätt.

Under de kommande åren kommer Visualiseringscenter C lansera ytterligare två produktioner inom Wisdome- projektet. Här kan du få reda på mer om vilka spännande teman som är på gång. Du kan dessutom komma med egna förslag och frågor. Var med och hjälp oss skapa fler fantastiska produktioner. Vad skulle du vilja veta mer om?

Konferens

Låt Wisdome – The Exhibition bli en del av ditt möte eller din konferens hos oss på Visualiseringscenter C. Våra pedagoger guidar er och fördjupar installationerna i labb- och lärmiljön. Läs mer om om konferenser här.

Skolprogram

Vill du besöka Wisdome – The Exhibition med din skolklass? Våra pedagoger guidar er utifrån elevernas kunskapsnivå. Läs mer om skolbesök här.

Se andra labb- och lärmiljöer