Ungdomar blir guidade i vårt nervsystem

Insikter

Välkommen in i kroppen, konsten och historien.

Se insidan på verkligheten

Att se alla lager av en människa, rent fysiskt, har varit förbehållet den medicinska forskningen. Liksom att i närbild skärskåda världens största konstverk, eller våra mest spännande historiska föremål.

Tack vare den spjutspetsforskning inom visualisering som bedrivs på Visualiseringscenter C kan vi i labb- och lärmiljön Insikter ge möjligheten för vem som helst att utforska och förstå världen. 

Utforska

Från människokroppen till världskonsten – låt din egen upptäckarlust leda dig.

Ett mord har begåtts – kan du hitta den skyldige? I Viusal Crime Scene får du iklä dig polisens roll och lösa en mordgåta.

Installationen har tagits fram i samarbete mellan Visual Sweden, Polisen, East Sweden Game, Lutra Interactive, Linköpings Universitet, Santa Anna IT Research Institute, AI Sweden och Region Östergötland. Visual Crime Scene har tagits fram som en demonstrator för nya arbetsmetoder inom brottsplatsutredningar.

 

Inside Explorer kom till som ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet och campus Norrköping. Idag finns mjukvaran världen över. Med hjälp av data från datortomografi (CT) och en interaktiv mjukvara med volymrendering, kan vi utforska insidan av både människor, djur och föremål. Hur fungerar en hjärtpump och hur ser en myra eller en sten från Mars ut på insidan? Bläddra och välj bland föremålen. Använd sedan touchskärmen för zooma samt vrida och vända på objektet. Genom att dra i sax-symbolerna kan du se objektet i genomskärning.

The Human Organ Atlas är en interaktiv 3D-installation med data framtagen av ESRF, tekniskt möjlig tack vare företaget Interspectrals toppmoderna mjukvara för 3D-visualisering. Mjukvaran fokuserar på fyra viktiga organ: hjärna, lungor, njurar och mjälte. Varje avsnitt ger värdefull information om organets struktur, funktion och betydelse i människokroppen – något som kan revolutionera medicinsk forskning och väcka intresse för vetenskap.

 

 

Hur ser ett normalt hjärta ut, vilka är de olika delarna och hur fungerar det? Hur skiljer sig ett friskt hjärta från ett sjukt och finns det några skillnader mellan ett ungt och ett gammalt hjärta?

Detta är några av frågorna du kan utforska i den här installationen. Många är bekanta med bilden av ett hjärta i 2D. Det är oftast representerat från samma håll och med ett visst färgschema för att tydliggöra hjärtats olika delar och funktioner. Denna modell har funnits i de flesta läroböcker genom åren och även många vårdsidor på nätet använder sig fortsatt av den enkla återgivningen.

I installationen kan du utforska hjärtats verkliga anatomi och få en mer realistisk bild av hur ett hjärta ser ut och hur olika hjärtan kan skilja sig åt.

Rör vid en riktig hjärna och se hur den arbetar! Vårt medvetande formas av en mängd processer som sker i hjärnan varje sekund och att förstå dessa processer är en av den medicinska vetenskapens största utmaningar. I denna installation visas verklig data från flera magnetkameraundersökningar i en och samma visualisering. Genom MRI (magnetisk resonanstomografi) får vi information om hjärnans struktur. Funktionell MRI (fMRI) visar i sin tur var i hjärnan blodgenomströmningen, och därigenom syretillförseln, ökar. DTI (diffusionstensoravbildning) möjliggör mätning av vätskediffusion i vävnaderna. Ta reda på vilka delar av hjärnan som växelverkar när vi exempelvis räknar, pratar eller rör olika kroppsdelar. Använd knapparna och reglagen för att belysa hjärnans olika områden, för att se i genomskärning och för att byta mellan olika aktiviteter.

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av viruset Sars-CoV-2. I den här installationen kan vi titta på viruset som egentligen är för litet för våra ögon att uppfatta, men som ändå påverkar oss på ett väldigt påtagligt sätt. Visualiseringar som denna kan hjälpa oss alla att förstå mer om hur olika virus fungerar. Kunskap som kan rädda liv.

Illusion eller verklighet? Med hjälp av högupplösta skärmar och optiskt glas skapas en illusion som får din hjärna att tro att du ser ett tredimensionellt föremål som svävar i luften. Med hjälp av hologram kan vi tänja gränserna för hur vi synliggör världen runtomkring oss. Utforska det spännande innehållet i vår Diamant.

Datortomografi (CT) är inte bara till för nutiden. Undersök Egyptens heligaste symboler, lär dig mer om den avancerade balsameringstekniken och se den över 2000 år gamla mumien där han fortfarande ligger, omsluten av kistor, tyg och amuletter. Vrid och vänd på föremålen i bordet, använd sax-symbolerna för att se i genomskärning och byt mellan olika lager i listan längst ner. Kanske kan du tyda något av de fortfarande olösta mysterierna?

Får man röra vid en tavla? Här kan du komma närmare konsten med teknikens hjälp. Här finns inga avgränsningar eller glasmontrar i vägen. Utforska den virtuella versionen av konstverket Vertumnus genom att zooma, panorera, byt filter, lys med virtuell ficklampa och se med egna ögon i din egen takt. Under infopunkterna som dyker upp ju närmare du kommer hittar du mer information om den gåtfulla tavlan.

Mer om Vertumnus som finns bevarad på Skokloster slott

 

Tävla i avslappning? Javisst, för i spelet Mindball vinner den spelare som tänker så lite som möjligt! Pannbandet registrerar två olika typer av hjärnvågor som hjärnan skickar ut när vi är lugna. Det är hjärnvågorna som får bollen att röra sig in i motståndarens mål. Mest avslappnad vinner!

Genom tekniken fotogrammetri och 3D-skanning finns nu möjligheten att titta närmare på sådant som annars inte får vidröras. Undersök detaljerna på Gustav Vasas hjälm från år 1540 eller skapa känslan av att bära Erik XIV 20,6 kg tunga rustning.

Vi som bor i Sverige förändras hela tiden – vi lever längre, tjänar mer, skaffar mer och högre utbildning. Eller gör vi det? Denna installation möjliggör utforskandet av data över alla boende i Sverige från 1990 till 2017. Jämför åldersgrupper, utbildningsnivåer, tillgänglig inkomst och ursprung i kommuner, län eller hela Sverige och upptäck förändringar över tid eller skillnader mellan olika platser. Alla analyser är baserade på longitudinella svenska befolkningsregisterdata, tillgängliga vid Institutet för analytisk sociologi (IAS) vid Linköpings Universitet. Uppgifterna som samlas in från olika myndigheter är organiserade av Statistiska Centralbyrån (SCB).

Konferens

Låt Insikter bli en del av ditt möte eller din konferens hos oss på Visualiseringscenter C. Våra pedagoger guidar er och fördjupar installationerna i labb- och lärmiljön. Läs mer om om konferenser här.

Skolprogram

Vill du besöka Insikter med din skolklass? Våra pedagoger guidar er utifrån elevernas kunskapsnivå. Läs mer om skolbesök här.

Om Insikter

Insikter grundar sig i den spetsforskning som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Se andra labb- och lärmiljöer