Gratis besök för Norrköpings skolor - VT19

Årskurserna 2, 5 och 8 inom Norrköpings kommun har möjligheten att boka kostnadsfria skolbesök på Visualiseringscenter C. Tiderna för vårterminen 2019 finns att boka i formuläret längst ner på sidan. 


SKOLPROGRAM

ÅRSKURS 2 - TEMA: I RYMDEN MED ROBOTEN OCH RÄVEN

Under lång tid har olika typer av robotar och fjärrstyrda farkoster och fordon varit en naturlig del i utforskandet av rymden. Med hjälp av tekniken kan vi ta oss till platser vi aldrig skulle kunna resa till själva och se saker vi annars inte skulle kunna se. Fortfarande finns det mycket kvar att lära oss om rymden, och svaren på de svårare frågorna finner vi ofta långt bort från jorden.

I årets avtalsbesök kommer du att få lära dig mer om hur robotar och rymdsonder används för att öka vår kunskap om rymden. I domen diskuterar vi bland annat asteroider och kometer, varefter du – med hjälp av dina kompisar – får lära er mer om hur programmering av robotar faktiskt går till. Styr du din robot rätt så kommer den att ta dig mellan olika himlakroppar för att hitta ledtrådar till hur det kan komma sig att vi har vatten på jorden.

Fil: Lärarhandling Årskurs 2 (PDF)

ÅRSKURS 5 - TEMA: TEKNISKA SYSTEM

Målet med avtalsbesöket Tekniska system för åk 5 är att bidra till elevens ökade intresse och förståelse kring tekniska system, dess samband och påverkan. Vi vill främja elevens medvetenhet och förtroende att på egen hand kunna ta sig an tekniska utmaningar. 

I årets avtalsbesök kommer vi lära oss mer om just detta. I filmen Dream to Fly 3D visar vi människans ständiga fascination kring att kunna flyga; resan som tog oss från ritningar och studier till tekniken som förde oss bort från marken och upp i luften. I filmen träffar vi också på kända historiska karaktärer som alla påverkat vad flygfenomenet kommit att bli, från de första kämpiga försöken, vidare till flygplanens historia i världskrigen och dagens stora passagerarflygplan. Efter filmen är det dags för workshop med littleBits. Eleverna kommer att arbeta i grupp och indelningen sker vid besöket. Eleverna kommer att genomföra övningarna tillsammans med våra pedagoger men vi ser självklart att medföljande pedagoger deltar tillsammans med klassen i alla övningar.

Fil: Lärarhandledning Årskurs 5 (PDF)
Fil: Elevuppgifter - Tekniska system (PDF)

ÅRSKURS 8 - TEMA: ROBOTPROGRAMMERING

Robotar har gått från att vara något man bara läser om i böckerna till något som finns i de allra flesta hem. Tidigare var robotar dyra och avancerade att programmera. Nu har tekniken blivit allt billigare och hjälpmedlen för att programmera robotarna blivit fler.

I årets avtalsbesök kommer du att få prova olika sätt att programmera en robot. Med hjälp av en dator och några kompisar kommer du att få ta kontroll över robotens sensorer och beteende för att lösa olika typer av problem. Hos oss på Visualiseringscenter C kommer du att få lära dig grunderna. 

Fil: Lärarhandledning Årskurs 8 (PDF)


ALLMÄN INFO

  • Till besöket finns material som tydliggör hur besöket kopplas till läroplanen samt ger exempel på hur du kan förbereda och efterarbeta besöket.

  • Besöket tar ca 2 timmar, men det är väl värt att stanna kvar i huset och fortsätta att undersöka våra utställningar på egen hand.

  • Tänk på att vi kan även erbjuda skollunch i vår restaurang. Lunchen behöver förbokas och ni gör detta i rutan för ”övriga önskemål”. Lunchen serveras kl 11 eller 13.30 och kostar 45 kr/person. Glöm inte att notera eventuell specialkost.


BOKNING

I formuläret nedan väljer du datum och tid för ert besök. Vi behandlar därefter er bokning och återkommer med en bokningsbekräftelse. Det går endast att boka en klass i taget och maximalt kan vi ta emot två klasser per tillfälle.
Då det är många skolklasser som vill besöka oss kan vi inte garantera att ni får den tid ni önskat.
Vid ändringar i bokningsschemat kontaktar vi er c:a 2 veckor i förväg för att boka ny tid.

Välkommen att boka ditt besök nedan!

Tillbaka
Välj innehåll

Kalender

Välj dag