Avtalsbesök

GRATIS BESÖK FÖR NORRKÖPINGS SKOLOR - VT21

Årskurserna 2, 5, 8 och 9 inom Norrköpings kommun har möjligheten att boka ett kostnadsfritt skolbesök per klass och läsår på Visualiseringscenter C. Tiderna för höstterminen 2021 finns att boka i formuläret längst ner på sidan. Obs, vi erbjuder även digitala skolvisningarna för de klasser som ej har möjlighet att besöka Visualiseringscenter. Läs mer om våra digitala skolvisningar...


ÅRSKURS 2 - TEMA: ROBOTIK

I årets avtalsbesök kommer du att få lära dig mer om hur robotar fungerar. I en workshop kommer vi testa grunderna för programmering och du kommer få träffa en livs levande robot! Därefter tar vi oss in i domen på ett spännande äventyr med Roboten & Räven i Adventure Dome – en interaktiv visning där du – med hjälp av dina kompisar – får styra handlingen!

Varför finns det så många olika sorters robotar? Vad finns det egentligen för likheter och skillnader mellan robotar och människor? Det är några av de frågor som vi ställer oss under årets avtalsbesök för årskurs 2.

Fil: Lärarhandling Årskurs 2 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)

ÅRSKURS 5 - TEMA: TEKNISKA SYSTEM

Målet med avtalsbesöket Tekniska system för åk 5 är att bidra till elevens ökade intresse och förståelse kring tekniska system, dess samband och påverkan. Vi vill främja elevens medvetenhet och förtroende att på egen hand kunna ta sig an tekniska utmaningar. 

I årets avtalsbesök kommer vi lära oss mer om just detta. I föreställningen Dream to Fly 3D visar vi människans ständiga fascination kring att kunna flyga; resan som tog oss från ritningar och studier till tekniken som förde oss bort från marken och upp i luften. I föreställningen träffar vi också på kända historiska karaktärer som alla påverkat vad flygfenomenet kommit att bli, från de första kämpiga försöken, vidare till flygplanens historia i världskrigen och dagens stora passagerarflygplan. Efter filmen är det dags för workshop med littleBits. Eleverna kommer att arbeta i grupp och indelningen sker vid besöket. Eleverna kommer att genomföra övningarna tillsammans med våra pedagoger men vi ser självklart att medföljande pedagoger deltar tillsammans med klassen i alla övningar.

Fil: Lärarhandledning Årskurs 5 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)

ÅRSKURS 8-9 - TEMA EVOLUTIONEN

Målet med avtalsbesöket Evolutionen för årskurs 8-9 är att bidra till elevens ökade intresse och förståelse kring evolutionsteorin, dess mekanismer och funktion. Vi vill främja elevens egna deltagande och utforskande för att ta till sig betydelsefulla men komplicerade vetenskapliga teorier.

I föreställningen Natural Selection 3D möter vi Charles Darwin och lär oss mer om hans insikter om naturligt urval, en av de viktigaste och mest omdiskuterade vetenskapliga upptäckterna som gjorts. Hans, men också flera andras, teorier ger förklaringar till hur evolution har fått oss där vi är idag. Det väcker tankar om hur den fantastiska variationen vi ser runtomkring oss har uppkommit, och en förståelse för att allt levande på jorden faktiskt är besläktat. Men det finns självklart många aspekter att ta hänsyn till, och en del vanliga missuppfattningar, något som vi kommer diskutera tillsammans med eleverna. Hur stor del har exempelvis slumpen med det hela att göra och hur fungerar egentligen naturligt urval?

Efter filmen är det dags för workshop med Escape room-tema där eleverna kommer att arbeta i grupp. Övningarna kommer att genomföras tillsammans med våra pedagoger men vi ser självklart att medföljande pedagoger deltar tillsammans med klassen i alla övningar.

Fil: Lärarhandledning Årskurs 8-9 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)

Utökat besök på Ebersteinska gymnasiet

Besöket på Visualiseringscenter kan utökas med lunch och studiebesök på Ebersteinska gymnasiet som erbjuder en halvdag med webbsideprogrammering, en inblick webbsidans evolution och en rundtur på skolan. 

Alternativ 1:
Dagen pågår mellan 9:00-14:00 och lunch står Eber för.

9.00-11.00 Visualiseringscenter
11.00-11.30 Lunch på Eber
11.30-14.00 Workshop på Eber/rundtur

Alternativ 2:

11.30 till 14:00 Workshop på Eber/rundtur
Vid val av detta alternativ ingår det ej lunch.

Gäller endast en klass per tillfälle. Senast tre veckor innan besöket behöver vi ha er anmälan och kompletterande information med antal lunchportioner och eventuell specialkost. 

Informationen rörande mat/bokning skickas till linnea.peterson@norrkoping.se
Frågor angående besökat på Ebersteinska gymnasiet skickas till jonas.dahl@norrkoping.se eller på telefon 0725-81 28 27.


ALLMÄN INFO

  • Till besöket finns material som tydliggör hur besöket kopplas till läroplanen samt ger exempel på hur du kan förbereda och efterarbeta besöket.

  • Besöket tar ca 2 timmar, men det är väl värt att stanna kvar i huset och fortsätta att undersöka våra utställningar på egen hand.

  • Tänk på att vi kan även erbjuda skollunch i vår restaurang. Lunchen behöver förbokas och ni gör detta i rutan för ”övriga önskemål”. Lunchen serveras kl 11 eller 13.30 och kostar 50 kr/person. Glöm inte att notera eventuell specialkost.


BOKNING

I formuläret nedan väljer du datum och tid för ert besök. Vi behandlar därefter er bokning och återkommer med en bokningsbekräftelse. Det går endast att boka en klass i taget och maximalt kan vi ta emot två klasser per tillfälle.
Då det är många skolklasser som vill besöka oss kan vi inte garantera att ni får den tid ni önskat.
Vid ändringar i bokningsschemat kontaktar vi er c:a 2 veckor i förväg för att boka ny tid.