Gratis besök för Norrköpings skolor

Årskurserna 2, 5 och 8 inom Norrköpings kommun har möjligheten att boka kostnadsfria skolbesök på Visualiseringscenter C.


SKOLPROGRAM

ÅRSKURS 2 - TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING
Årets avtalsbesök rör sig inom ramen för hållbar utveckling. Vi tittar på olika typer av visualiseringar för att kunna undersöka och förstå hur livet på jorden hänger samman och hur vi alla ska kunna ta tillvara på våra kunskaper om naturen för att utveckla ett bättre samhälle.

I domfilmen Life of Trees 3D lär vi oss mer om hur viktiga växter är för ekosystemet på jorden och hur all växtlighet behöver vatten för att överleva. Efter filmen sitter vi kvar för att uppleva en hisnande resa i vårt solsystem med målet att finna vatten. Finns det på andra planeter? 

I utställningarna använder vi visualiseringar av Norrköping som utgångspunkt för att diskutera hur vi kan utveckla samhället i en mer hållbar riktning. Vi gör också ett längre stopp i Professor Pupills Laboratorium där vi undersöker, experimenterar och funderar över hur vi kan klura ut saker om vi bara testar och är nyfikna.
Lärarhandledning: LÄNK (PDF)

ÅRSKURS 5 - TEMA: VISUALISERING
Att visualisera handlar om att åskådliggöra fenomen som annars är osynliga för blotta ögat. Till exempel kan förlopp ske för hastigt eller långsamt eller vara på en alldeles för liten skala.

I årets avtalsbesök kommer vi lära oss mer om just detta. I filmen Osynliga mysterier 3D får du uppleva en värld som tidigare varit osynlig för oss, samtidigt som du får veta mer om några av de tekniska hjälpmedel som ligger till grund för många av de visualiseringar som tagits fram av forskarna vid Visualiseringscenter. I utställningarna drar vi tillsammans igång en jakt på värme. Du får använda värmekamera för att synliggöra de värmeflöden vi absolut inte kan se, för att på så sätt förstå saker som varför kläder känns varma och våra hus kan isoleras.
Lärarhandledning: LÄNK (PDF)

ÅRSKURS 8 - TEMA: HJÄRNAN
Några av de allra största visualiseringsprojekten i världen handlar om försök att visualisera och simulera hjärnan och alla de processer som sker där. Detta är något som är viktigt för att till exempel kunna bota sjukdomar, men också för att kunna överföra hjärnans funktioner till intelligenta robotar.

I årets avtalsbesök kommer ni att få ta del av en helt ny föreställning där vi tillsammans i domen, med hjälp av ny visualiseringsmjukvara, gör en guidad resa in i hjärnan. Vi kommer att få se delar av hjärnan som är osynliga för oss samtidigt som vi lär oss mer om hur hjärnan fungerar.

I besöket kommer vi också att fundera över hur vår hjärna och våra sinnen begränsar hur vi upplever världen runtomkring oss. Detta är kunskaper som ligger till grund för hur vi utvecklar och använder oss av ny teknik.
Lärarhandledning: LÄNK (PDF)


ALLMÄN INFO

  • Till besöket finns material som tydliggör hur besöket kopplas till läroplanen samt ger exempel på hur du kan förbereda och efterarbeta besöket.

  • Besöket tar ca 2 timmar, men det är väl värt att stanna kvar i huset och fortsätta att undersöka våra utställningar på egen hand.

  • Tänk på att vi kan även erbjuda skollunch i vår restaurang. Lunchen behöver förbokas och ni gör detta i rutan för ”övriga önskemål”. Lunchen serveras kl 11 eller 13.30 och kostar 45 kr/person. Glöm inte att notera eventuell specialkost.


BOKNING

I formuläret nedan väljer du datum och tid för ert besök. Vi behandlar därefter er bokning och återkommer med en bokningsbekräftelse. Det går endast att boka en klass i taget och maximalt kan vi ta emot två klasser per tillfälle.
Då det är många skolklasser som vill besöka oss kan vi inte garantera att ni får den tid ni önskat.
Vid ändringar i bokningsschemat kontaktar vi er c:a 2 veckor i förväg för att boka ny tid.

Välkommen att boka ditt besök nedan!

Tillbaka