Hej Ryan Wyatt!

Gästprofessor med hjärta för klimat och hållbarhetskommunikation

Han är utbildad astrofysiker och till vardags är han chef för Morrison Planetarium and Science Visualization at the California Academy of Sciences i USA. Nu är han på Visualiseringscenter C som gästprofessor för att dela med sig av sina erfarenheter kring vetenskapskommunikation och domproduktion och samtidigt hämta inspiration från vår innovativa miljö.
Vi tog en pratstund med Ryan för att lära känna honom lite bättre.

Hur väcktes ditt intresse för astronomi och vetenskapskommunikation?
Som sjuåring besökte jag Adler Planetarium och det gjorde stort intryck på mig. Jag var livrädd för projektorn mitt i rummet och jag lärde mig att solen inte kommer finnas för evigt. Skrämmande förstås men där någonstans föddes intresset för rymden och vetenskapskommunikation.
Under studietiden jobbade jag extra på ett planetarium. Där insåg jag att jag kunde kombinera mitt intresse för vetenskap med konst, berättande och visualisering. Det var nog då det gick upp för mig att det kunde bli mitt yrke.

Hur gick du vidare efter studierna?
Jag öppnade planetarier i Phoenix, Arizona och Albuquerque, New Mexico, där jag finslipade mina tekniska kunskaper och ledaregenskaper. Sedan fick jag fick en tjänst på American Museum of Natural History i New York, där jag bland annat jobbade med att producera shower till planetariet. Tillsammans med kollegorna utvecklade vi föreställningar där vi tog besökarna på guidade turer genom universum. Sedan 18 år tillbaka har jag varit chef för planetariet vid California Academy of Sciences, där jag fokuserar mer på jorden och klimatrelaterade frågor.

Hur tänker du kring klimatkommunikation?
Jag vill inte skrämma folk med dystra klimatdata. Det är viktigare att skapa utrymme för reflektion och samtal. Målet är att inspirera till handling och gemensamt ansvarstagande. Det handlar inte bara om att visa hur illa det är, utan om att få människor att känna att de kan vara en del av lösningen.

Du brukar prata om vikten av storytelling i vetenskapskommunikation, varför är det så viktigt?
Människor minns berättelser mycket bättre än lösa fakta. I planetariet kan man ta med publiken på en resa som är både känslomässig och upplevelsebaserad. Jag vill att folk ska känna sig som en del av naturen, inte som något utanför den. Storytelling hjälper till att skapa den kopplingen.

Vad skulle du säga är visualiseringens roll i forskning och undervisning?
Visualisering är ett kraftfullt verktyg för att förstå och utforska komplexa data. Inom forskningen finns det dock ett visst motstånd mot att ”lita på bilder”. Jag tycker det är synd, för visualisering kan hjälpa forskare att se mönster de annars missar. I undervisning är det dessutom ett fantastiskt sätt att engagera studenter och underlätta diskussioner, särskilt i immersiva miljöer som planetarier.

Kan du ge några exempel på bra visualiseringar?
Här på Visualiseringscenter skulle jag vilja lyfta fram den stora jordgloben på plan 5 som visar klimatförändringarna och 3D-modellen av mumien där man kan ”skala av lagren” och upptäcka historien inuti. Sådana visualiseringar kan verkligen få folk att stanna upp och tänka – och framför allt, börja prata med varandra.

Vad fokuserar du mest på just nu?
Jag är mest intresserad av hur vi kan använda storytelling och visualisering för att prata om klimat och hållbarhet på ett sätt som väcker hopp och engagemang, snarare än uppgivenhet. Det handlar om att visa vad som är möjligt – inte bara vad som är fel.

Gästföreläsning 26 maj

Är du nyfiken på att veta mer om hur man skapar samtal kring klimatomställning och hur domen kan användas som plattform för vetenskapskommunikation? Under Visualiseringscenters jubileumsvecka måndagen den 26 maj klockan 17.00 håller Ryan Wyatt en gästföreläsning som är öppen för alla anmäla sig till. Håll utkik på vår webbplats och i våra sociala medier för mer information!

Läs vidare

3 april 2025

Anmäl klassen till Tänk tech!

Anmälan för höstens omgång är nu öppen. Vi välkomnar alla...

Utforska mer
25 mars 2025

Medieteknik och AI lockade Emma till Norrköping

Funderar du på att börja plugga till hösten? Gillar du...

Utforska mer
24 mars 2025

Premiär: 3-2-1 Liftoff!

Under studiedagarna 31 mars och 1 april har den nya...

Utforska mer