Vis Collective, som leds av Dr. Miriah Meyer från avdelningen för Medieteknik och Informatik vid Linköpings universitet (LiU), är en forskargrupp som utforskar gränslandet mellan visualiseringar, data och samhälle. Gruppen, som även inkluderar doktoranden Derya Akbaba och masterstudenterna i design, Camilla Svensson och Claudia Torelli, har inlett ett samarbete med Östergötlands Stadsmission för att förstå och förbättra deras påverkan på unga kvinnor genom programmet Power in Da Hood.

Workshop vid Wadströms Exploranation Laboratory

Nyligen organiserade Vis Collective och Östergötlands Stadsmission en serie workshops på Wadströms Exploranation Laboratory vid Visualiseringscenter C. Tolv unga kvinnor deltog och fick en rundtur i centret, där det visades hur data kan användas för att kommunicera viktiga samhällsfrågor. Under ledning av Martin Callmeryd och Samiya Mohamed från Stadsmissionen lärde sig deltagarna om data och visualiseringstekniker, vilket gav dem nya verktyg för att uttrycka sig.

En Lovande Framtid

Detta samarbete mellan Vis Collective och Östergötlands Stadsmission är bara början. Resultaten från dessa workshops kommer att vidareutvecklas under hösten som en ny del av utställningsmiljön Visual City på Visualiseringscenter C, där samarbetets arbete med ”Data Empowerment” kommer att lyftas fram som ett alternativt perspektiv på vad som räknas som data. Samarbetet mellan Vis Collective och Östergötlands Stadsmission visar att när akademi och sociala organisationer går samman, kan de skapa kraftfulla verktyg för social förändring. Genom att utnyttja potentialen i data och visualisering tar de ett betydande steg mot en mer rättvis och upplyst värld.

Nu öppnar vi bokningen för höstterminens kostnadsfria skolbesök för klasser i Norrköpings kommun. Vi har bokningsbara tider för förskolegrupper, årskurs 2, 5, 8–9 samt för gymnasiet.

Visualiseringscenter C i Norrköping står som mötesplats för WASP Joint Summer School 12–16 augusti 2024. Sommarskolan arrangeras av Sveriges största forskningsprogram WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) för studenter och doktorander inom programmet.

Temat för årets skola, ”Applications and Implications of Deep Generative Models”, kommer att utforskas genom föreläsningar, workshops och studentpresentationer, med fokus på både teknologiska framsteg och de sociala och etiska aspekterna av Generativ AI.

Deltagarna kommer att få en unik möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom sina respektive forskningsfält, samtidigt som de knyter kontakter över discipliner. Veckan avslutas med presentationer i Visualiseringscenters domteater Wisdome Norrköping.

Visualiseringscenter håller som vanligt öppet för besökare till våra utställningar och domföreställningar. Restaurangen är abonnerad för WASP sommarskola under hela vecka 33.

Foto: Svarteld form & foto, Peter Karlsson

Det är kul med teknik!

Tänk att teknik finns överallt omkring oss, i allt från smartphones till sneakers och smink. Teknik är roliga, tokiga och annorlunda idéer, som kan bli till något nytt eller lösa ett problem. Nu låter vi elever och högstadielärare utforska detta i en kreativ framtidsutmaning kopplat till rymden. Häng med och upptäck hur kul det är med teknik!

Anmälan för höstens omgång är öppen. Vi välkomnar alla högstadieskolor att delta i TänkTech – ett nytt nationellt skolprojekt som ska höja teknikintresset bland åttondeklassare och bidra med kompetensutveckling till landets tekniklärare. Initiativtagare är Tekniska museet och Teknikföretagen. I slutet av året kommer utvalda elevprojekt att visas upp på fem Wisdomearenor runt om i landet.

Gör dig redo!

Vi anordnar två informationsträffar för dig som vill veta mer:

Digital träff, 3 september

Tid: 15.00 – 16.00
Plats: Länk skickas ut innan träffen

Fysisk träff, 10 september

Tid: 15.00 – 16.00
Plats: Visualiseringscenter C

Läs mer på TänkTech.se.

Landa på Mars, vandra med dinosaurier, se vad som döljer sig inuti en mumie och upptäck hjärnans alla vinklar och vrår. 24 juni – 11 augusti pågår sommar på C med ett fullspäckat program för den som vill uppleva, upptäcka och utforska med hjälp av visualiseringsteknik i absolut världsklass.

Visualiseringscenter C håller öppet varje dag och erbjuder som vanligt fri entré till våra labb- och lärmiljöer, under sommaren erbjuds dessutom gratis familjeguidningar bland våra installationer.

Den som är nyfiken på den virtuella världen kan prova på att spela VR. Vi erbjuder bokningsbara VR-pass med spel som passar både stora och små.

Dinosaurierna intar Wisdome Norrköping

Den här veckan har nya föreställningen Dinosouars 2D premiär i domteatern Wisdome Norrköping. Följ med Celeste och månen på en resa tillbaka till dinosauriernas era, där de får uppleva jorden som den var för länge, länge sedan. På den stora välvda skärmen känns det som att själv vandra bland dinosaurierna. Föreställningen riktar sig till barn från 4 år.

Under hela sommaren visar vi fem domföreställningar varje dag med ett brett utbud för både vuxna och barn. Passa på att uppleva våra egenproducerade föreställningar Making Magic, Stort och Chemistry of Life.

Den 30 maj tar Visualiseringscenter C Marcus Wandt tillbaka till rymden. På plats i Wisdome Norrköping möter Wandt publiken för att berätta om sina upplevelser. 

I mjukvaran OpenSpace som utvecklats på Linköpings universitet visualiseras hela det kända universum. Med hjälp av OpenSpace kan vi ta med publiken på en resa ut i rymden. 

– Tack vare den omslutande 3D-upplevelsen vi kan erbjuda i domen kommer besökarna kunna få en känsla av att själva vara i rymden tillsammans med Marcus, men även besöka platser i rymden där ingen människa varit, säger Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering och grundare av Visualiseringscenter C. 

Den sista torsdagen i varje månad arrangeras SpaceNight på Visualiseringscenter C – där deltagarna vanligtvis får ta del av en enastående kombination av AW-meny och rymdresa i 3D. Den 30 maj adderar vi dock en alldeles spektakulär twist när Marcus Wandt håller i rymdresan och tar med oss tillbaka till sin unika upplevelse.

Marcus Wandt blev i januari 2024 den tredje svensken i rymden, när han reste till ISS för att bedriva forskning i tyngdlöshet. Den 29 januari kopplade han upp sig för ett livesamtal med elever på jorden, för att låta dem ställa sina nyfikna frågor.

Programmet hålls i två delar: för specifikt inbjudna personer och för allmänhet.

Program för inbjudna
16.00 Mingel för inbjudna gäster
17.00 Visning i domen

Program för allmänhet
17.30 Afterwork i restaurangen
19.00 Visning i domen

Media bjuds in att delta under valfri del av programmet. Vänligen bekräfta ditt deltagande genom att maila kristin.blomgren@visualiseringscenter.se

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG – en mötesplats och konferens som samlar kreativa näringar, bolag och studenter för att utforska det nya medialanskapet. Media hälsas välkomna att delta under hela dagen.

De senaste framstegen inom generativ AI förändrar spelreglerna för hela mediebranschen. Några av de främsta företrädarna för teknikutvecklingen, såväl inom näringslivet som akademin, finns på plats i Norrköping för att under eftermiddagen inspirera och sprida sin kunskap.

Bland talarna märks bland andra Zenodia Charpy, Senior Deep Learning Data Scientist & Solutions Architect at NVIDIA och Joahnna Björkund Researcher in Theoretical Computer Science Umeå University, Program Manager WARA Media & Language, CTO and Co-founder Aeterna Labs.

Anders Ynnerman, professor och ansvarig för avdelningen Medie- och informationsteknik på Linköpings Universitet och konsortiedirektör för Visualiseringscenter C, inleder konferensen för att markera att Campus Norrköping är i ledande position för att skapa framtidens utbildning och konkurrenskraftigt näringsliv i hela regionen.

Dagen avslutas med en after work på Visualiseringscenter C där besökarna får följa med in i domen för att uppleva immersiva teknologier och komma närmare hemligheterna bakom de prisvinnande domproduktionerna inom Wisdome. Dessutom visar spelutvecklare från regionen upp sina spel och East Sweden Game delar ut pris till årets spelutvecklare.

När: Tisdagen 7 maj kl. 14.00-19.00
Var: Cnema och Visualiseringscenter C, Kungsgatan 54-56

Next Gen Media arrangeras av Norrköpings Science Park, Visualiseringscenter C, Cnema och East Sweden Game.

Kontakt

Kristin Blomgren, projektledare
Visualiseringscenter C
kristin.blomgren@visualiseringscenter.se
0730 20 10 53

Norrköpings Visualiseringscenters domproduktion, Chemistry of Life – En osynlig inre värld, har tagit hem det prestigefyllda priset “Best Special Effects Design Film” i CSTM Festival, den vetenskapliga delen av Beijing International Film Festival, Kina.

Chemistry of Life är en 8K Fulldome-show i 3D, där publiken får upptäcka en värld i nanostorlek, uppleva hur det kan kännas att skjutas ut ur en elektronkanon, att resa in i ett löv samt att färdas inne i våra egna hjärnors sprakande nätverk av neuroner.

”I Chemistry of Life tar vi med dig på en resa in i biologins mikrokosmos och du blir visuellt omsluten av livets mest fundamentala molekylära processer. De unika visualiseringarna åskådliggör en rad av banbrytande vetenskapliga upptäckter och förklarar den komplexa biokemin som får liv att fungera. Målet är att du efter att ha sett Chemistry of Life ska säga ”Wow! Det här händer inuti mig just nu! Genom detta pris får vi bekräftelse på att vi uppnått målet.” säger Anders Ynnerman, regissör och konsortiedirektör.

Wow! Det här händer inuti mig just nu! Genom detta pris får vi bekräftelse på att vi uppnått målet.

Anders Ynnerman, regissör och konsortiedirektör.

I föreställningen får vi också reda på varför det är så svårt att se molekyler och vilka verktyg forskningen idag använder sig av för att mäta och observera molekylära processer. Forskningen ligger också till grund för de banbrytande molekylära visualiseringar som presenteras, skapade av biomedicinska animatören Drew Berry från Australien.

”Det är väldigt hedrande att juryn för festivalen har valt ut Chemistry of Life. Med filmen har vi velat tillgängliggöra den molekylära världen som annars är osynlig för oss. Det är inte ett alldeles enkelt ämnesområde, det gör det extra roligt att filmen fått så fint mottagande.” säger Anna Öst, producent och manusförfattare.

Filmen är producerad av ett samlat produktionsteam på Norrköpings Visualiseringscenter C, med samlade kompetenser från forskning, utveckling och innehållsproduktion. De två LiU-professorerna Anders Ynnerman (professor i vetenskaplig visualisering) och Lena Tibell (professor i visuellt lärande och kommunikation, biokemi och livsvetenskapernas didaktik) är idébärare och initiativtagare till domproduktionen. Berättarrösten tillhör skådespelaren Eric Ericson och kompositör är den Norrköpingsbaserade Magnus Chirqwin.

”Vi jobbar väldigt hårt för att våra produktioner ska hålla en hög visuell och estetisk kvalitet. Därför är det extra roligt att Chemistry of Life har blivit vald som vinnare i just denna kategori” säger Christian Södergren, Technical Director.

Wisdomeproduktionen, Chemistry of Life – En osynlig inre värld, hade världspremiär i Norrköping i slutet av mars 2023. Föreställningen har sedan tidigare vunnit flera priser, bland annat Best Movie Award på Fulldome Festival i Brno 2023, Tjeckien.

Kontakt och tillgänglig för intervju

Anna Öst, producent och manusförfattare Chemistry of Life
anna.ost@visualiseringscenter.se, 070-313 66 40

Anders Ynnerman, regissör, initiativtagare Wisdome och konsortiedirektör Visualiseringscenter C
anders.ynnerman@liu.se, 070-556 66 38

Wisdome

Domföreställningen är producerad inom Wisdome-projektet, av Norrköpings Visualiseringscenter C, med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center och flera universitet med utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Under kvällen den 5 februari inträffade en incident med vattenläckage genom fasaden på bottenvåningen av Visualiseringscenter C. Grundorsaken till läckaget är vattennivåerna i Motala ström, som för närvarande är högre än på många år.

Under kvällen och natten har räddningstjänst och fastighetsägare arbetat för att akut åtgärda skador samt riskminimera omfattning. Läget bedöms stabiliserat men det kommer behövas en rad åtgärder och fortsatt arbete med sanering, återställande och långsiktigt förebyggande.

Skadorna har endast påverkat bottenplanet i centret. Detta gör att vi tacksamt kan hålla centret öppet på ordinarie tider och tillgänglighet – med undantag från specifika delar av våningsplanet där kapprum, matsäcksrum och del av serviceutrymme spärrats av.

Uppföljningsåtgärder och fortsatt beredskap gäller under de kommande dygnen.

Vi sänder ett stort tack till Räddningstjänst Östergötland, och alla som hjälpt oss det här dygnet.

Vi uppdaterar löpande våra sociala medier och vår hemsida med aktuell information.

Kontakt och möjlighet till intervju

Lisa Lindgren, VD Norrköping Visualisering AB
lisa.lindgren@visualiseringscenter.se
+46 (0)11– 15 63 10

Den 29 januari hände något alldeles unikt: den svenska astronauten Marcus Wandt kopplade upp sig för ett videosamtal med oss på jorden. Redo på Tekniska Museet i Stockholm, fick barn och unga tack vare ESERO Sverige – ett samarbete mellan KTH och Sveriges fem Wisdome-arenor, på initiativ av ESA och Rymdstyrelsen – den exklusiva möjligheten att ställa sina rymdrelaterade frågor till Wandt, som direkt från den Internationella Rymdstationen ISS besvarade dem.

Som ledande part i Wisdomeprojektet, öppnade även Visualiseringscenter C i Norrköping upp dörrarna till domen, för en omslutande upplevelse under och efter Wandts In-flight call. Domteatern fylldes av en förväntansfull publik som tillsammans inväntade videosamtalet. Efteråt fick åskådarna ta på sig 3D-glasögonen och uppleva en hisnande resa genom det stora universum, där publiken själva fick vara med och välja färdvägarna i mjukvaran OpenSpace.

”Samtalet med Wandt blev en fantastisk brygga mellan det nyfikna klassrummet och den spännande rymden”, säger Anton Lilja, Verksamhetsledare på Visualiseringscenter C, om den efterlängtade livesändningen från ISS.

Se samtalet i efterhand: In-flight call med Marcus Wandt – Esero.

Bakgrund

Den 18 januari markerade ett historiskt ögonblick när rymdfarkosten Axiom Mission 3 sköts upp från Kennedy Space Center i Florida. Ombord fanns Marcus Wandt, den tredje svensken på väg mot Internationella rymdstationen (ISS). Under sina två veckor i rymden utför Marcus Wandt experiment inom stamceller och ergonomi.

Om Wisdome

Wisdome syftar till att skapa ökat intresse för teknik och naturvetenskap, framför allt bland Sveriges unga och har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center samt flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära och engagera. Wisdome hittar du på Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Malmö museer i Malmö, Universeum i Göteborg och på Tekniska museet i Stockholm.

För kontakt och möjlighet till intervjuer

Amanda Lagerqvist, Marknads- & kommunikationsansvarig
amanda.lagerqvist@visualiseringscenter.se