Avtalsbesök

GRATIS BESÖK FÖR NORRKÖPINGS SKOLOR - HT22

Här hittar ni information om program för gratis skolbesök som erbjuds hos Visualiseringscenter C i samråd med Utbildningskontoret i Norrköpings kommun.

Programmen för grundskolan riktar sig till årskurserna 2, 5, 8 och 9 och erbjudandet att boka ett gratis skolbesök per klass och läsår riktar sig till samtliga grundskolor inom Norrköpings kommun.


ÅRSKURS 2 - TEMA: ROBOTIK

I årets avtalsbesök kommer du att få lära dig mer om hur robotar fungerar. I en workshop kommer vi testa grunderna för programmering och du kommer få träffa en livs levande robot! Därefter tar vi oss in i Domen för ett hisnande visuellt äventyr med 3D föreställningen Stjärnfallens Hemligheter 3D, där vi utöver en mängd rolig rymdkunskap också får lära oss hur teknik kan vara både ett hjälpmedel och en spännande utmaning.

Varför finns det så många olika sorters robotar? Vad finns det egentligen för likheter och skillnader mellan robotar och människor? Det är några av de frågor som vi ställer oss under årets avtalsbesök för årskurs 2.

Fil: Lärarhandling Årskurs 2 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)


ÅRSKURS 5 - TEMA: TEKNISKA SYSTEM

Målet med avtalsbesöket Tekniska system för åk 5 är att bidra till elevens ökade intresse och förståelse kring tekniska system, dess samband och påverkan. Vi vill främja elevens medvetenhet och förtroende att på egen hand kunna ta sig an tekniska utmaningar. 

I årets avtalsbesök kommer vi lära oss mer om just detta. I föreställningen Dream to Fly 3D visar vi människans ständiga fascination kring att kunna flyga; resan som tog oss från ritningar och studier till tekniken som förde oss bort från marken och upp i luften. I föreställningen träffar vi också på kända historiska karaktärer som alla påverkat vad flygfenomenet kommit att bli, från de första kämpiga försöken, vidare till flygplanens historia i världskrigen och dagens stora passagerarflygplan. Efter filmen är det dags för workshop med littleBits. Eleverna kommer att arbeta i grupp och indelningen sker vid besöket. Eleverna kommer att genomföra övningarna tillsammans med våra pedagoger men vi ser självklart att medföljande pedagoger deltar tillsammans med klassen i alla övningar.

Fil: Lärarhandledning Årskurs 5 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)

Utökat besök på Arbetets museum

Hos vår granne Arbetets Museum finns utställningen Jobblabb – en interaktiv utställning med fokus på arbetslivet. I Jobblabbs entré checkar eleverna in till spännande utmaningar och till att använda sina superkrafter för att lösa olika uppgifter. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får de syn på sina förmågor och hur du kan ha nytta av dem. Läs mer om utställningen på https://www.arbetetsmuseum.se/skola/.

Arbetets Museum ligger på Laxholmen precis intill Visualiseringscenter, med endast fem minuters promenad dörr till dörr.

För frågor eller för att boka besök på Arbetets museum och Jobblabb, vänligen kontakta dem via pedagogik@arbetetsmuseum.se


ÅRSKURS 8-9 - TEMA EVOLUTIONEN

Målet med avtalsbesöket Evolutionen för årskurs 8-9 är att bidra till elevens ökade intresse och förståelse kring evolutionsteorin, dess mekanismer och funktion. Vi vill främja elevens egna deltagande och utforskande för att ta till sig betydelsefulla men komplicerade vetenskapliga teorier.

I föreställningen Natural Selection 3D möter vi Charles Darwin och lär oss mer om hans insikter om naturligt urval, en av de viktigaste och mest omdiskuterade vetenskapliga upptäckterna som gjorts. Hans, men också flera andras, teorier ger förklaringar till hur evolution har fått oss där vi är idag. Det väcker tankar om hur den fantastiska variationen vi ser runtomkring oss har uppkommit, och en förståelse för att allt levande på jorden faktiskt är besläktat. Men det finns självklart många aspekter att ta hänsyn till, och en del vanliga missuppfattningar, något som vi kommer diskutera tillsammans med eleverna. Hur stor del har exempelvis slumpen med det hela att göra och hur fungerar egentligen naturligt urval?

Efter filmen är det dags för workshop med Escape room-tema där eleverna kommer att arbeta i grupp. Övningarna kommer att genomföras tillsammans med våra pedagoger men vi ser självklart att medföljande pedagoger deltar tillsammans med klassen i alla övningar.

Fil: Lärarhandledning Årskurs 8-9 (PDF)
Fil: Elevuppgifter (PDF)

Utökat besök på EBERSTEINSKA GYMNASIET

Besöket på Visualiseringscenter kan utökas med lunch och studiebesök på Ebersteinska gymnasiet som erbjuder en halvdag med webbsideprogrammering, en inblick webbsidans evolution och en rundtur på skolan. 

Alternativ 1:
Dagen pågår mellan 9:00-14:00 och lunch står Eber för.
9.00-11.00 Visualiseringscenter
11.00-11.30 Lunch på Eber
11.30-14.00 Workshop på Eber/rundtur 

Alternativ 2:
11.30 till 14:00 Workshop på Eber/rundtur
Vid val av detta alternativ ingår det ej lunch.

Gäller endast en klass per tillfälle. Senast tre veckor innan besöket behöver vi ha er anmälan och kompletterande information med antal lunchportioner och eventuell specialkost. 

För bokning och övriga frågor gällande besöket samt för lunchbokning, kontakta Jonas Dahl via epost: jonas.dahl@norrkoping.se eller telefon 0725-81 28 27.


BOKNING

I formuläret nedan väljer du datum och tid för ert besök. Vi behandlar därefter er bokning och återkommer med en bokningsbekräftelse. Det går endast att boka en klass i taget och maximalt kan vi ta emot två klasser per tillfälle.
Då det är många skolklasser som vill besöka oss kan vi inte garantera att ni får den tid ni önskat.
Vid ändringar i bokningsschemat kontaktar vi er c:a 2 veckor i förväg för att boka ny tid.