Event vid landingsplatsen inför landningen av en autonom drönare som flyger Lkpg-Nkpg. På bilden en exakt kopia av den som flyger.

UTM City

Framtidens trafik

Hur ska obemannad trafik fungera i stora städer? UTM City visar vägen, genom AI och visualisering.

I en värld där urbaniseringen ökar och trafikstockningar blir allt vanligare, står städer inför utmaningen att hitta effektiva sätt att hantera logistik och transport. I citykärnorna trängs stora lastbilar för att leverera och hämta varor. I framtiden kan detta istället komma att hanteras av drönare.

I forskningsprojektet UTM City, lett av professor Jonas Lundberg vid MIT på Linköpings universitet, tas en storskalig demonstrator fram för att visualisera hur drönartrafik mellan två städer, i det här fallet Linköping och Norrköping, kan planeras och styras.

Forskningen sker i samarbete med Luftfartsverket och Saab, och undersöker hur drönartrafiken kan integreras i urbana miljöer och nära flygplatser. Målet är att effektivisera leveranser, minska trafikstockningar och göra städerna säkrare och mer levande. Genom att skapa en visualiseringsmiljö där beslutsfattare kan se hur drönartrafiken integreras i stadslandskapet, skapar projektet en förståelse för potentialen och nyttan. 
Forskningen har väckt stort intresse både nationellt och internationellt.

Kontakt

Vill du veta mer om UTM?

Jonas Lundberg

Professor i människocentrerad design

jonas.lundberg@liu.se