Visualisering av Norrköping från ovan

Visual City Platform

Digitala tvillingar till hela Sverige

Visual City Platform är en ny banbrytande storsatsning inom digitala tvillingar av städer, lanserat av Visual Sweden.

Projektet har sin grund i det framgångsrika Simstad-projektet, där forskare på Linköpings universitet tagit fram ett neuralt nätverk för att skapa en digital tvilling av Norrköping. Syftet med Visual City Platform är att förse Sveriges städer med LiU-forskarnas spetskompetens inom visualisering och bildanalys, samt en mängd data och metoder, för att städerna sedan självständigt ska kunna skapa egna digitala tvillingar. Något som i förlängningen kan ge en rad positiva effekter för både samhället och näringslivet.

En central del av projektet är användningen av AI-baserade metoder, genom djupa neurala nätverk, syntes och bildanalys. Detta gör slutresultatet starkare och gör att vissa delar av processen kan automatiseras, som till exempel kartering och 3D-rekonstruktion.
Arbetet inom Visual Sweden City Platform kan komma att få en avgörande roll i utvecklingen av smarta och hållbara städer i Sverige. 

Projektet pågår 2024-2026 och finansieras av FORMAS och Smart built environment, i samarbete med Linköpings universitet och Visual Sweden. Andra samarbetspartners är Maxar, VTI och kommunerna Malmö, Norrköping och Linköping.

Kontakt

Vill du veta mer om Visual City Platform?

Peter Westerdahl

Koordinator

peter.westerdahl@liu.se