Korallrev

Norrköpings Visualiseringscenter C vinnare på internationell filmfestival

Visualiseringscenter C vinnare på internationell filmfestival – ”Bästa Film 2023” Chemistry of Life

Norrköpings Visualiseringscenters domproduktion Chemistry of Life – en osynlig inre värld, har tagit hem det prestigefyllda priset ”Best Movie Award 2023” på Fulldome Festival i Brno, Tjeckien.

I slutet av mars 2023 hade Visualiseringscenter C världspremiär för Chemistry of Life 3D – En osynlig inre värld.

Den 8 juni var representanter från Visualiseringscenter C på plats på Fulldome Festival Brno, Tjeckien där Chemistry of Life, i tuff konkurrens med 37 andra tävlingsbidrag, utsågs till bästa film ”Best Movie Award 2023”. Festivalen har arrangerats sedan 2014 och samlar årligen de största aktörerna inom domfilmsproduktion med ett gediget program av filmvisningar, nätverkande och prisutdelning.

Chemistry of Life är en 8K Fulldome-show i 3D, där publiken får upptäcka en värld i nanostorlek, uppleva hur det kan kännas att skjutas ut ur en elektronkanon, att resa in i ett löv samt att färdas inne i våra egna hjärnors sprakande nätverk av neuroner. I föreställningen får vi också reda på varför det är så svårt att se molekyler och vilka verktyg forskningen idag använder sig av för att mäta och observera molekylära processer. Forskning som också ligger till grund för de banbrytande molekylära visualiseringar som presenteras, skapade av biomedicinska animatören Drew Berry från Australien.

Filmen är producerad av ett team på Norrköpings Visualiseringscenter C som bland annat består av Måns Larsson, 3D-artist, Christian Södergren, Technical Director och Anna Öst, regissör, producent och manusförfattare. Christian och Anna är båda alumner från Linköpings universitet. Christian Södergren har läst Medieteknik-programmet och Anna Öst har läst Kultur, samhälle och mediegestaltning. De två LiU-professorerna Anders Ynnerman (professor i vetenskaplig visualisering) och Lena Tibell (professor i visuellt lärande och kommunikation, biokemi och livsvetenskapernas didaktik) är idébärare och initiativtagare till domproduktionen. Berättarrösten tillhör skådespelaren Eric Ericson och kompositör är den Norrköpingsbaserade Magnus Chirqwin.

Juryns motivering

”Chemistry of Life tar publiken på en rundtur i människans mitokondriella maskineri – där varje kugge är vackert återgiven och kärleksfullt presenterad från alla vinklar, rakt igenom följer en till synes oavbruten kamerabana från panoramautsikten över en trädgård hela vägen ner till insidan av en växts cellmembran. Trots sitt avancerade vetenskapliga innehåll känns föreställningen aldrig tråkig eller didaktisk: de underbara bilderna, det raska tempot och en lätt, konverserande berättarstil håller publiken engagerad och ser alltid fram emot nästa stopp på resan”.

Pressträff, kontakt och tillgängliga för intervju

Media bjuds in till pressträff: Torsdag 29 juni, 13:30
Plats: Visualiseringscenter C, Kungsgatan 54 Norrköping

I samband med pressträffen presenteras årets sommarlovsprogram på Visualiseringscenter C och möjlighet finns att uppleva Chemistry of Life, live i domteatern.

Kontakt och tillgänglig för intervju

Anna Öst, Regissör, producent och manusförfattare Chemistry of Life
anna.ost@visualiseringscenter.se, 070-313 66 40

Lisa Lindgren, VD Norrköping Visualisering AB
lisa.lindgren@visualiseringscenter.se, 072-228 06 67

Domföreställningen är producerad inom WISDOME-projektet av Norrköpings Visualiseringscenter C med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center och flera universitet med utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Läs vidare

25 juni 2024

Sommar på Visualiseringscenter C

Landa på Mars, vandra med dinosaurier, se vad som döljer...

Utforska mer
Person i rymddräkt i farokost
10 juni 2024

Marcus Wandt gästar Wisdome Norrköping

Den 30 maj tar Visualiseringscenter C Marcus Wandt tillbaka till...

Utforska mer
Next gen media NKPG 2024
6 maj 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Utforska mer