Kungen klipper band på invigningen av Wisdome Stockholm.

Nationell kunskapssatsning komplett när Kungen invigde WISDOME

Den 5 december invigdes WISDOME Stockholm och med det är nätverket av fem visualiseringsdomer i Sverige komplett. Navet för hela satsningen är Visualiseringscenter C i Norrköping med utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs inom Linköpings universitet.

WISDOME Stockholm invigdes av H.M. Konungen onsdagen den 5 december. Vid invigningen presenterade professor Anders Ynnerman visionen bakom satsningen och tog med gästerna på en kavalkad av spektakulära upplevelser som visar på potentialen med vetenskaplig visualisering och teknikens möjligheter.

– Genom WISDOME kommer vi att nå ut med vetenskapskommunikation till de över två miljoner besökare vid landets fem ledande science centers. Den övergripande målsättningen är att bidra till ökat intresse för naturvetenskap, teknik och matematik – ett oerhört viktigt och aktuellt uppdrag, säger Anders Ynnerman, grundare och initiativtagare för WISDOME och konsortiedirektör för Visualiseringscenter C i Norrköping.

Genom en generös donation från Knut & Alice Wallenbergs stiftelse har byggnation av fyra helt nya domteatrar och en uppgradering av tekniken i Norrköpings dom möjliggjorts. Donationen finansierar även innehållsproduktionen för WISDOME med nydanande metoder inom vetenskapskommunikation med lär- och upplevelsematerial i domformat.

WISDOME produceras lokalt i Norrköping inom Visualiseringscenter C och visas på samtliga Wisdomearenor och har distribuerats till en rad internationella platser. Hittills har tre Wisdomeproduktioner haft premiär:

  1. Making Magic – visar på ett spektakulärt vis tekniken och matematiken bakom visuella effekter i film och video
  2. Stort – bjuder på en hissnande resa från jorden, via Mars, hela vägen till Big Bang.
  3. Chemistry of Life – tar besökarna in celler och förklarar livets grundläggande kemi

Nästa tema är AI. En domfilm som förklarar hur AI egentligen fungerar är just nu under produktion och har planerad premiär om ett år. Näst på tur väntar en produktion om klimat och miljö.

Visualisering erbjuder en unik möjlighet att göra komplex forskning tillgänglig för alla. Människor är otroligt bra på att tolka visuell information och det globala visuella språket hjälper oss att överbrygga avstånd.

– Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete inom Widomearenorna runt om i landet. Det här är bara startskottet på ett långsiktigt samarbete för att sprida metoder och upplevelser med vetenskapskommunikation som kapitaliserar på den kunskapsnod som byggs upp inom Norrköpings Visualiseringscenter C under lång tid. Att resultaten nu sprids nationellt och internationellt skapar goda förutsättningar för lokal tillväxt och stolthet, säger Lisa Lindgren VD på Norrköpings Visualisering AB.

Om WISDOME

Startskottet för WISDOME var Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses jubileumsdonation på 150 miljoner kronor år 2017. WISDOME syftar till att skapa ökat intresse för teknik och naturvetenskap, framför allt bland Sveriges unga och har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Inom WISDOME samverkar Sveriges fem ledande science center samt flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära och engagera. WISDOME hittar du på Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Malmö museer i Malmö, Universeum i Göteborg och på Tekniska museet i Stockholm.

Mer information om invigningen av WISDOME Stockholm och pressbilder

Press – Tekniska museet

Kontakt

Anders Ynnerman, professor inom vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet, konsortiedirektör Visualiseringscenter C och WISDOME
anders.ynnerman@liu.se
011-36 33 09

Lisa Lindgren, VD Norrköping Visualisering AB
Lisa.lindgren@visualiseringscenter.se
072228 06 67

Läs vidare

25 juni 2024

Sommar på Visualiseringscenter C

Landa på Mars, vandra med dinosaurier, se vad som döljer...

Utforska mer
Person i rymddräkt i farokost
10 juni 2024

Marcus Wandt gästar Wisdome Norrköping

Den 30 maj tar Visualiseringscenter C Marcus Wandt tillbaka till...

Utforska mer
Next gen media NKPG 2024
6 maj 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Utforska mer