Publiken sitter i domen och kollar på en föreställning

Wisdomeproduktion från Norrköping vinner “Best Special Effects Design Film” på internationell filmfestival

Norrköpings Visualiseringscenters domproduktion, Chemistry of Life – En osynlig inre värld, har tagit hem det prestigefyllda priset “Best Special Effects Design Film” i CSTM Festival, den vetenskapliga delen av Beijing International Film Festival, Kina.

Chemistry of Life är en 8K Fulldome-show i 3D, där publiken får upptäcka en värld i nanostorlek, uppleva hur det kan kännas att skjutas ut ur en elektronkanon, att resa in i ett löv samt att färdas inne i våra egna hjärnors sprakande nätverk av neuroner.

”I Chemistry of Life tar vi med dig på en resa in i biologins mikrokosmos och du blir visuellt omsluten av livets mest fundamentala molekylära processer. De unika visualiseringarna åskådliggör en rad av banbrytande vetenskapliga upptäckter och förklarar den komplexa biokemin som får liv att fungera. Målet är att du efter att ha sett Chemistry of Life ska säga ”Wow! Det här händer inuti mig just nu! Genom detta pris får vi bekräftelse på att vi uppnått målet.” säger Anders Ynnerman, regissör och konsortiedirektör.

Wow! Det här händer inuti mig just nu! Genom detta pris får vi bekräftelse på att vi uppnått målet.

Anders Ynnerman, regissör och konsortiedirektör.

I föreställningen får vi också reda på varför det är så svårt att se molekyler och vilka verktyg forskningen idag använder sig av för att mäta och observera molekylära processer. Forskningen ligger också till grund för de banbrytande molekylära visualiseringar som presenteras, skapade av biomedicinska animatören Drew Berry från Australien.

”Det är väldigt hedrande att juryn för festivalen har valt ut Chemistry of Life. Med filmen har vi velat tillgängliggöra den molekylära världen som annars är osynlig för oss. Det är inte ett alldeles enkelt ämnesområde, det gör det extra roligt att filmen fått så fint mottagande.” säger Anna Öst, producent och manusförfattare.

Filmen är producerad av ett samlat produktionsteam på Norrköpings Visualiseringscenter C, med samlade kompetenser från forskning, utveckling och innehållsproduktion. De två LiU-professorerna Anders Ynnerman (professor i vetenskaplig visualisering) och Lena Tibell (professor i visuellt lärande och kommunikation, biokemi och livsvetenskapernas didaktik) är idébärare och initiativtagare till domproduktionen. Berättarrösten tillhör skådespelaren Eric Ericson och kompositör är den Norrköpingsbaserade Magnus Chirqwin.

”Vi jobbar väldigt hårt för att våra produktioner ska hålla en hög visuell och estetisk kvalitet. Därför är det extra roligt att Chemistry of Life har blivit vald som vinnare i just denna kategori” säger Christian Södergren, Technical Director.

Wisdomeproduktionen, Chemistry of Life – En osynlig inre värld, hade världspremiär i Norrköping i slutet av mars 2023. Föreställningen har sedan tidigare vunnit flera priser, bland annat Best Movie Award på Fulldome Festival i Brno 2023, Tjeckien.

Kontakt och tillgänglig för intervju

Anna Öst, producent och manusförfattare Chemistry of Life
anna.ost@visualiseringscenter.se, 070-313 66 40

Anders Ynnerman, regissör, initiativtagare Wisdome och konsortiedirektör Visualiseringscenter C
anders.ynnerman@liu.se, 070-556 66 38

Wisdome

Domföreställningen är producerad inom Wisdome-projektet, av Norrköpings Visualiseringscenter C, med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center och flera universitet med utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Läs vidare

25 juni 2024

Sommar på Visualiseringscenter C

Landa på Mars, vandra med dinosaurier, se vad som döljer...

Utforska mer
Person i rymddräkt i farokost
10 juni 2024

Marcus Wandt gästar Wisdome Norrköping

Den 30 maj tar Visualiseringscenter C Marcus Wandt tillbaka till...

Utforska mer
Next gen media NKPG 2024
6 maj 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Utforska mer