En värld i nanostorlek

I domföreställningen Chemistry of Life får vi upptäcka en värld i nanostorlek. Vi får bland annat uppleva hur det kan kännas att skjutas ut ur en elektronkanon, att resa in i ett löv samt att färdas inne i våra egna hjärnors sprakande nätverk av neuroner. Vi kan nästan lova att du kommer att se på din kropp på ett nytt sätt efter att ha tagit del av de banbrytande visualiseringar som Chemistry of Life – en osynlig inre värld bjuder på.

Priser

Vuxen120 kr490 kr
Senior/student85 kr390 kr
Barn 4-17 år80 kr290 kr
Barn 0-3 årGratisGratis

* Till årskortet ingår bland annat obegränsat antal ord. filmer & visningar i Domen under ett helt år, 10% rabatt i butiken och 10% rabatt i Restaurang & Café C. Läs mer om vad som ingår och villkoren här.

Information

Speltid: 32 minuter
Språk: Svenska, engelska*, tyska*
Rek Ålder: Från 10 år
Visas i: 3D
Upplösning: 8K

*Ljudspår finns tillgängligt via translators (hörlurar) som bokas i receptionen och hämtas vid inträde till domen.

Föreställningen innehåller starka visuella effekter och kraftigt ljud och ljus.

Frågor och svar

Att se på film i 3D innebär att hjärnan uppfattar ett djup i bilden som egentligen inte finns. För att uppleva 3D-effekten krävs ett par 3D-glasögon som vi lånar ut till alla besökare. Tack vare 3D kan vi få känslan av att objekt svävar i luften framför oss.

Det går jättebra att ha 3D-glasögonen ovanpå dina vanliga glasögon.

Föreställningen är med svenskt tal, men vi har även ljudspår på engelska och tyska för den här föreställningen. Du får hörlurar av oss på plats.

Föreställningens innehåll riktar sig till en vuxen publik och för barn och unga från 10 år. Yngre barn är självklart välkomna och brukar uppskatta föreställningen utifrån dess visuella effekter.

Självklart. Vi har avsedda platser för rullstol och rullator högst upp i domteatern.

Om produktionen

Domföreställningen är den tredje produktionen inom Wisdome-projektet och den är producerad av Norrköpings Visualiseringscenter C med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Bakom kulisserna med produktionsteamet!

Vad vill ni visa med Chemistry of Life?

Vi vill göra den biomolekylära världen mer konkret och tillgänglig. Vi fokuserar bland annat på hur vi kan förstå det vi förknippar med liv, att andas, äta och tänka, med de biokemiska processerna i kroppens celler och i mitokondrierna – kroppens egna energitillverkare. Domformatet ger oss en unik möjlighet att uppleva hur vi krymper till några små nanometers storlek och att få en bild av hur den molekylära världen inne i våra kroppar fungerar. 

Hur gick produktionen till?

Vi börjar med en researchfas. Därefter utarbetar vi ett synopsis som utgör grunden för ett manus, som vi arbetar fram med input från ämnesexperter, i den här filmen forskarna vid Visuellt lärande och kommunikation vid Linköpings universitet. Vi har också samarbetat med den australiensiska animatören Drew Berry som fokuserat hela sitt yrkesliv på att skapa dynamiska visualiseringar av biomedicinsk vetenskap. Att visualisera den molekylära världen på ett vetenskapligt konkret sätt i domformat var både intressant och krävande. Chemistry of Life tog nästan tre år att producera, vilket säger en del.

Varför ska jag se Chemistry of Life?

Den här typen av vetenskapligt korrekta dynamiska visualiseringar av data från molekylärbiologi har aldrig tidigare producerats för dom. Här kan du få en omslutande upplevelse av en värld som annars är helt osynlig för oss, och du kan förstå hur allt levande på jorden hänger samman. 

”När vi jobbade med Chemistry of Life fick vi många aha-upplevelser när vi förstod hur häftig och annorlunda molekylernas värld är. Jag hoppas att vi kan dela den känslan med besökarna!”

Anna Öst,
Regissör och manusförfattare

Du kanske också gillar