Från jorden till Big bang och tillbaka

Rymden är ofattbart stor. Tack vare vår nyfikenhet och strävan efter kunskap har vi människor drivits till att utforska rymden och lära oss mer om universum. Det finns fortfarande oerhört mycket kvar att utforska. 

I domföreställningen STORT med Eva Röse som berättarröst beger vi oss iväg på en resa längre ut i rymden än någon människa någonsin varit. Allting vi får se på vår resa är baserat på verklig data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning. Följ med oss på resan, med start i vårt eget solsystem hela vägen ut till Big Bang.

Priser

Vuxen120 kr490 kr
Senior/student85 kr390 kr
Barn 4-17 år80 kr290 kr
Barn 0-3 årGratisGratis

* Till årskortet ingår bland annat obegränsat antal ord. filmer & visningar i Domen under ett helt år, 10% rabatt i butiken och 10% rabatt i Restaurang & Café C. Läs mer om vad som ingår och villkoren här.

Information

Speltid: 35 minuter
Språk: Svenska, engelska*
Rek Ålder: Från 8 år
Visas i: 3D
Upplösning: 8K

*Ljudspår finns tillgängligt via translators (hörlurar) som bokas i receptionen och hämtas vid inträde till domen.

Föreställningen innehåller starka visuella effekter och kraftigt ljud och ljus.

Frågor och svar

Att se på film i 3D innebär att hjärnan uppfattar ett djup i bilden som egentligen inte finns. För att uppleva 3D-effekten krävs ett par 3D-glasögon som vi lånar ut till alla besökare. Tack vare 3D kan vi få känslan av att objekt svävar i luften framför oss.

Det går jättebra att ha 3D-glasögonen ovanpå dina vanliga glasögon.

Föreställningen är med svenskt tal, men vi har även ljudspår på engelska och tyska för den här föreställningen. Du får hörlurar av oss på plats.

Föreställningens innehåll riktar sig till en vuxen publik och för barn och unga från 8 år. Yngre barn är självklart välkomna och brukar uppskatta föreställningen utifrån dess visuella effekter.

Självklart. Vi har avsedda platser för rullstol och rullator högst upp i domteatern.

Om produktionen

STORT är en 8K fulldome-show i 3D. Producerad inom Wisdome-projektet av Norrköpings Visualiseringscenter C. Med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Official selecton Fulldome Festival BRNO
Official Selection Jena Fulldome Festival
Official Selection, Imersa Montreal 2022

Bakom kulisserna med produktionsteamet!

Vad är tanken med Stort?

I den interaktiva mjukvaran OpenSpace, som Visualiseringscenter C under lång tid utvecklat tillsammans med bland andra NASA, finns all tillgänglig astronomisk data visualiserad. I Stort vill vi förmedla en känsla för hur gigantiskt universum är – och ge en inblick i hur mycket vi människor faktiskt tagit reda på om rymden. Med visualiseringsteknik kan vi idag resa genom hela det kända universum – ett riktigt häftigt sätt att utforska och uppleva med hjälp av vetenskaplig data.

Hur gick produktionen till?

Storylinen för filmen fanns redan i och med våra livevisningar, där bland andra professor Anders Ynnerman tagit med publiken på interaktiva resor genom rymden. Den stora utmaningen var att använda OpenSpace för att göra just film. Det är ett kraftfullt interaktivt verktyg, men inte optimalt för att få kamerarörelser att bli som man vill. Men vi lyckades!

Varför ska jag se Stort?

Du får uppleva en resa till universums yttersta gräns. Produktionen visar hur vi med hjälp av visualisering kan skapa en atlas över hur hela vårt kända universum ser ut – vi kan resa från jorden, via planeterna, ut till galaxer och kvasarer och hela vägen till Big Bang. Det blir en stämningsfull upplevelse som uppmanar till eftertänksamhet inför universums storhet och vår litenhet. Men också hur fantastiskt det är att vi människor tillsammans genom många års forskning lyckats lära oss så mycket om universum runt omkring oss.

Du kanske också gillar