Illustrativ bakgrundsbild
Forskning och innovation

Världsledande visualisering för hela samhället

På Visualiseringscenter C möts allmänhet, forskning, näringsliv och utbildning. Alla med samma drivkraft – att genom visualisering skapa nytta. För vetenskap, affärsutveckling, utbildning och världen. Här skapas nästa generations vetenskapskommunikation. 

Visualisering – få syn på vetenskapen

Våra ögon är våra viktigaste verktyg för kunskap och upplevelser. Så har det alltid varit. Mycket av det som omger oss är svårt att uppfatta och förstå. Med visualiseringsteknik kan vi få syn på det allra minsta – och det allra största. Molekylernas rörelser i en växtcell. Den kosmiska bakgrundsstrålningen från Big Bang. Människokroppens mysterier, framväxten av en världsstad, klimatförändringarnas konsekvenser.

Visualisering behövs överallt

Visualisering används inom alla vetenskaper och finns överallt i samhället – inom medicin, rymdforskning, statistiska analyser, studier av historiska föremål och stadsplanering. Forskningen på Visualiseringscenter C handlar till stor del om att ta fram metoder för att visualisera komplexa informationsmängder, men också om hur vi kan interagera med och undersöka data, och hur visualisering kan användas för undervisning och kommunikation. 

Visual Sweden

Har du och ditt företag en idé som kan bli ännu starkare genom visualisering? Vi hjälper gärna till. Vår region är Europas mest attraktiva innovationsmiljö för visualisering. Via Visual Sweden kopplar vi samman näringslivet med vår egen forskning och alla de företag och organisationer inom visualisering som verkar här och i landet. Ta chansen att utveckla din affär!

Aktuell forskning

Till Visualiseringscenter C söker sig forskare från hela världen – för att få vara med och leda utvecklingen inom visualisering. Här hittar du några av de forskningsprojekt vi arbetar med just nu.

Våra partnerskap

Visualiseringscenter C är en självklar mötesplats för forskning och näringsliv. Mycket av det vi skapar gör vi i samarbete med externa partners, och vi är alltid öppna för nya samarbeten.

Nyheter och artiklar

Läs nyheter om alla våra forsknings- och innovationsprojekt.

14 augusti 2024

WASP Joint Summer School

Visualiseringscenter C i Norrköping står som mötesplats för WASP Joint...

Utforska mer
Person i rymddräkt i farokost
10 juni 2024

Marcus Wandt gästar Wisdome Norrköping

Den 30 maj tar Visualiseringscenter C Marcus Wandt tillbaka till...

Utforska mer
Next gen media NKPG 2024
6 maj 2024

Techvärldens front inspirerar Norrköping under Next Gen Media

Tisdagen den 7 maj ordnas Next Gen Media NKPG -...

Utforska mer
Visualisering av Norrköping
19 mars 2024

Norrköpings digitala tvilling har flyttat in på Visualiseringscenter C

Norrköping har fått en digital tvilling som nu kan upplevas...

Utforska mer
Två personer kollar på skärmar som visar byggnader och gata
7 december 2023

Kan en spelutvecklare hjälpa polisen lösa brott? – Invigning av Visual Crime Scene

Visual Crime Scene är ett projekt som nyttjar spelutvecklingens visualisering...

Utforska mer
Isabelle Hachette, VD på Interspectral, och Anton Lilja, Verksamhetsledare på Visualiseringscenter C, visar upp hjärnan i 3D.
16 november 2023

Banbrytande visualiseringsteknik tar plats i Norrköping

Den 15 november lanserade Visualiseringscenter C, tillsammans med Interspectral och...

Utforska mer
Jonas Unger och Anders Ynnerman.
29 augusti 2023

Anders Ynnerman och Jonas Unger tilldelas Chester Carlsons forskningspris

Forskarna Anders Ynnerman och Jonas Unger, tilldelas Chester Carlsons forskningspris...

Utforska mer
Porträtt Anders Ynnerman står lutad mot en tegelvägg. Han har grå tröja och håller en kavaj över axeln
17 maj 2023

Professor Anders Ynnerman tilldelas Eurographics Medal 2023

Vid en ceremoni i Saarbrücken, Tyskland, tilldelades professor Anders Ynnerman...

Utforska mer
Månens yta och jorden i bakgrunden
5 maj 2023

Svenska rymdforskare som söker liv i rymden besöker Norrköpings Visualiseringscenter 6–7 maj

Den 13 april skickades rymdsonden JUICE iväg från Franska Guyana...

Utforska mer

C-research

C-research är den universitetsanknutna delen av Norrköpings Visualiseringscenter C. Forskningen som bedrivs handlar till stor del om avancerad datorgrafik och metoder för att visualisera stora och komplexa informationsmängder.

Forskningsområden

Visualiseringscenter C ägnar sig åt flera olika forskningsområden. Forskarna samlas på C-Research som finns på Linköpings universitets avdelning för medie- och informationsteknik (MIT), och är universitetets del av Visualiseringscenter C.


Datorgrafik och bildbehandling

Gruppen för datorgrafik och bildbehandling driver forskningsprojekt där vi utvecklar teori, metoder och demonstratorer inom bildteknik, bildanalys och bildsyntes.


Immersiv visualisering

Enheten för Immersiv Visualisering forskar och utvecklar olika tekniker för att skapa en omslutande och fångande visualisering av data med hjälp av storskaliga displaysystem, som omslutande domer och stereoskopiskt seende (3D).


Informationsvisualisering (iVis)

Forskargruppen iVis fokuserar främst på analys och visualisering för att utforska stora och komplexa informationsmängder inom exempelvis miljöforskning, transportsystem, samhällsvetenskap eller artificiell intelligens.


Mediedesign och bildreproduktion

Gruppen för mediedesign och bildreproduktion forskar kring möjligheterna att kombinera digitala och analoga medier för att förmedla information, insikter och känslor, och kring hur vi kan erbjuda engagerande upplevelser genom modern interaktionsteknik.


Tillämpad visualisering

Enheten för Tillämpad visualisering arbetar med att göra forskningsdata mer lättförståelig och användbar för alla, med fokus på allmänhet, skola och näringsliv, genom att sammanfoga forskningsdata och visualiseringsteknik.


Vetenskaplig visualisering

Forskargruppen Vetenskaplig visualisering utvecklar nya visualiserings-, analys- och utforskningsmetoder för att skapa bättre förståelse för stora datamängder.


Visuellt lärande och kommunikation

Gruppen för Visuellt lärande och kommunikation forskar om naturvetenskaplig undervisning och lärande med hjälp av visualiseringar. Ämnesfokuset är biologi och molekylära vetenskaper, och gruppen ägnar sig åt både pedagogik och design av visualiseringar.